WSB
Rozmaitości
Czwartek, 14 kwietnia 2022 10:00

ZSP w Nawojowej: sukces goni sukces!

Igor Zborowski i Dawid Sekuła – uczniowie Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej zdobyli srebro na konkursie kulinarnym „Beskidzkie Kociołki” Nowa Formuła. Uczniowie przygotowywali się do rywalizacji pod okiem nauczycielki Anny Wilk.
W Restauracji i Centrum Biznesowym „Kaflarnia” w Gorlicach odbył się XIII Międzynarodowy Konkurs kulinarny „Beskidzkie Kociołki”. Pierwszy raz takie wydarzenie zawitało w tę część polskich Karpat – Miasta Światła, bramy Beskidu Niskiego.

– Ideą konkursu jest chęć kontynuowania zamierających tradycji sporządzania dań w kociołkach – tak jak niegdyś robili to pasterze przemierzający łuk Karpat od Serbii przez Rumunię, Węgry, Słowację, Czechy, a także Polskę – mówi nauczycielka Anna Wilk. – To także ratowanie tradycyjnych przepisów kulinarnych z różnych zakątków Karpat i tym samym przypomnienie smaków kuchni regionów górskich.

Organizatorem wydarzenia są: Bałkańskie Smaki i nie tylko – Bacówka u Wiecha oraz Restauracja i Centrum Biznesowe.
Reklama
komentarze
Reklama
Reklama
WSB
Pod naszym patronatem
Partnerzy malopolskaonline.pl