Drugim miejscem jury uhonorowało Firmę „Gawor” z Podstolic za „Szynkę podstolego”, a trzecie przypadło Powiatowemu Kołu Pszczelarzy z Miechowa za „Miód faceliowy”.
Najlepsze produkty w głosowaniu wybrała także publiczność. Pierwsze miejsce w kategorii „ekologiczne przysmaki” otrzymało Gospodarstwo Ekologiczne Adam i Anna Susek z Bulowic za „kiełbasę staropolską w słoiku”. Najlepszym „tradycyjnym specjałem” okazał się „żurek po krakowsku” Firmy „Smakosz” z Chrzanowa. W kategorii „smakołyki z legendą” publiczność wybrała „kiełbasę swojską” Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Batczew. Najlepszym produktem w kategorii „jak u mamy” wybrano „gulasz flisacki” „Spiżarni” z Nowego Targu.
Pierwsze miejsce w konkursie na najsmaczniejszą potrawę podczas pokazu gotowania na żywo otrzymała restauracja „Dwór” z Niedzicy. Firma „Melba” z Krzeszowic otrzymała specjalne wyróżnienie za wkład i zaangażowanie w akcję „małopolskie lody o smaku koralowym” podczas Wielkiego Finału 6. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Publiczność miała wybrać, które lody są bardziej koralowe: wiśniowe na bazie mlecznej czy sorbet z malin. Wygrał sorbet z malin.
Na plac Wolnica w sobotę i niedzielę przybyły tysiące gości. Na smakoszy czekało 50 stoisk z wyśmienitymi małopolskimi produktami. Tradycyjne wędliny, sery, miody, wyroby piekarnicze, pierogi, przetwory owocowe, warzywne. Przez dwa dni nie brakowało także konkursów i zabaw dla najmłodszych oraz występów zespołów muzycznych.
Tegoroczny finał Małopolskiego Festiwalu Smaku był także zwieńczeniem kampanii wizerunkowej Województwa Małopolskiego pod hasłem „Małopolska - Smak Najlepszego”. Kampania miała na celu promocję regionu, jako miejsca o wyjątkowym bogactwie walorów: turystycznych, kulturalnych, a także kulinarnych… W przekazie po raz kolejny wykorzystano motyw czerwonego korala, który nawiązuje do tradycji i sfery kulturalnej Małopolski. Główną atrakcją była akcja pod nazwą „Małopolskie lody o smaku koralowym”. Firma MELBA z Krzeszowic skomponowała na tę okazję dwa rodzaje lodów koralowych.
Akcje koralowe odbywały się również na stoisku promocyjnym Małopolski. Pasjonaci mody i nowych trendów mogli się wykazać podczas projektowania naszyjników z małopolskich czerwonych korali, a fani Indiany Jonesa szukali czerwonego małopolskiego koralika w worku piasku.
oprac. p/
30.08.2010 | Czytano: 93
Kraków: Małopolski Festiwal Smaku rozstrzygnięty
Bacówka „L. Szot” z Rajbrotu za produkt „Brawuś z kómory” otrzymała wczoraj Grand Prix 6. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku na placu Wolnica w Krakowie. Nagrodę wręczył członek Zarządu Województwa Małopolskiego Wojciech Kozak, który zapewnił, że impreza zyskała taką renomę, że bez wątpienia kolejne edycje jej wielkiego finału również odbędą się na Wolnicy.
Komentarze
Reklama