Festiwal Kiepury
Produkt
Dodano: Piątek, 25 czerwca 2021 11:00

Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Region to coś więcej niż miejsce na mapie. Tworzą go wyjątkowi ludzie, szczególny charakter otoczenia i niepowtarzalna kultura. Kwintesencją oraz ikoną danego regionu są tradycyjne produkty i sposób ich wytwarzania. W celu wspierania regionalnych fenomenów powstały Europejskie Targi Produktów Regionalnych.

Dodano: Wtorek, 11 sierpnia 2020 11:39

Dziś ruszają Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem (zdjecia)

Mimo obostrzeń związanych z pandemią XI Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem odbędą się w dniach 11 – 15 sierpnia.

Dodano: Wtorek, 8 maja 2018 20:03

IX Europejskie Targi Produktu Regionalnego - zapowiedź

To unikatowa impreza, promująca Region Tatrzański, przybliża jego tradycje, historię, kulturę i … wabi kuchnią regionalną. OD 11 do 15 sierpnia w Zakopanem zagoszczą IX Europejskie Targi Produktu Regionalnego

Dodano: Czwartek, 15 lutego 2018 12:44

Już ponad 200 produktów z Małopolski znalazło się na ministerialnej liście

Kiełbasa wiejska z Podstolic, jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej, kukiełka podegrodzka czy jodłownicki kołacz z serem – to tylko kilka małopolskich przysmaków wpisanych na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wkrótce - okazja by skosztować tych pyszności.

Dodano: Sobota, 6 maja 2017 13:16

Europejskie Targi Produktów Regionalnych - zapowiedź

Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury zaprasza na VIII Europejskie Targi Produktów Regionalnych, które odbędą się w dniach 11 – 15 sierpnia br. na Górnej Równi Krupowej w Zakopanem.

Dodano: Czwartek, 9 marca 2017 14:05

Nowi kandydaci na listę produktów tradycyjnych

Kiszone rydze z Uścia Gorlickiego, łososiński sok tłoczony z jabłek, miód spadziowy z Beskidu Wyspowego, wolickie śliwki w zalewie korzennej oraz wino z jabłek i płatków róży – to kolejni małopolscy kandydaci na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych, rekomendowani przez Małopolską Radę ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego.

Dodano: Środa, 28 września 2016 20:06

Kolejne produkty z Małopolski trafią na Listę Produktów Tradycyjnych

Placek po rytersku, kościeleckie pierogi z kurdybankiem czy boczek domowy z Kasinki – to tylko kilka z 12 produktów regionalnych, które mają szansę trafić na Listę Produktów Tradycyjnych.

Dodano: Niedziela, 15 marca 2015 14:43

Najlepsze małopolskie produkty powalczą w konkursie AGRO POLSKA

Ponad czterdziestu producentów żywności z regionu walczyć będzie o miano najlepszych w Polsce. W Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach wicemarszałek Wojciech Kozak wręczył nominacje do udziału w XXII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA.

Dodano: Piątek, 30 stycznia 2015 23:29

Zwycięzcy nowego certyfikatu Produkt Lokalny z Małopolski

Warzywa z Konar, soki tłoczone ze Żbikowic, żegociński miód spadziowy, dynie z Wawrzeńczyc, chleb z Libertowa i wędliny z Mnikowa – to pierwsze produkty wyróżnione certyfikatem Produkt Lokalny z Małopolski przyznawanym przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska. Jest to jedyny w Polsce regionalny certyfikat dedykowany produktom dobrej jakości, nierozerwalnie związanym są ze swoim miejscem pochodzenia.

Dodano: Czwartek, 13 listopada 2014 12:54

Kolejne wnioski o wpisy na listę produktów tradycyjnych

Do grona przysmaków uznanych za wyjątkowe dziedzictwo kulinarne Małopolski dołączyć może 8 kolejnych produktów. To efekt obrad Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego pod przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka. Wnioski małopolskich producentów trafią teraz do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dodano: Czwartek, 18 września 2014 00:34

Kolejni kandydaci na Listę Produktów Tradycyjnych

Maliny z Brzeznej, kiełbasa wiejska sądecka, karczek sądecki tradycyjny i fasolówka – to kolejni małopolscy kandydaci na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Dziś rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego pozytywnie zaakceptowała ich wnioski.

Dodano: Sobota, 16 sierpnia 2014 15:54

ZAKOPANE. Trwają V. Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Jeszcze do niedzieli, 17 sierpnia będą trwały w Zakopanem Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Dla miłośników kulinarnych degustacji to doskonała okazja do poznania nowych smaków.

Dodano: Środa, 13 sierpnia 2014 18:55

Mesajah - gwiazdą trzeciego dnia V Europejskich Targów Produktów Regionalnych (zdjęcia)

ZAKOPANE. Na Dolnej Równi Krupowej trwają V Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Prócz oferty kulinarnej jest także - muzyczna. Gwiazdą trzeciego dnia Targów był Mesajah, polski wokalista reggae, znany z przeboju "Szukając szczęścia".

Dodano: Piątek, 8 sierpnia 2014 12:07

Przegląd Instrumentalistów i Kapel Góralskich „Na Bartusiową Nutę”

W dniach 10 – 17 sierpnia na Równi Krupowej w Zakopanem odbędą się V Międzynarodowe Targi Produktów Regionalnych. Pierwszego dnia, który nazwano „Dzień Góralski”, odbędzie się po raz pierwszy Przegląd Konkursowy Instrumentalistów i Kapel Góralskich „Na Bartusiową Nutę”.

Dodano: Wtorek, 5 sierpnia 2014 23:03

Szlak kulinarny Smaki Podhala w jednym miejscu, czyli V Europejskie Targi Produktów Regionalnych

ZAKOPANE. We wtorek, 12 sierpnia na Dolnej Równi Krupowej rozpoczną się tradycyjne już Europejskie Targi Produktów Regionalnych.

Dodano: Czwartek, 10 lipca 2014 17:23

Nowi kandydaci do miana produktów tradycyjnych

Fitka z Lelowic, Siuśbok – kasza z grochem, Peerelka – wolańska kura nadziewana, Kiełbasa podhalańska Majerczyk oraz Wiśnicki makaron domowy tradycyjny – oto przysmaki z Małopolski, które maja szansę trafić na listę produktów tradycyjnych.

Dodano: Wtorek, 3 czerwca 2014 23:17

V Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury jest organizatorem V Jubileuszowych Europejskich Targów Produktów Regionalnych, które odbędą się w dniach od 10 – 17 sierpnia br. na Dolnej Równi Krupowej w Zakopanem.

Dodano: Czwartek, 13 marca 2014 21:05

Kolejni małopolscy kandydaci do Listy Produktów Tradycyjnych

Razowiec lipnicki, lipnicka lipina, mięso ze słoja z okolic Proszowic, podpłomyk lelowicki i karp osiecki – to kolejni małopolscy kandydaci do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych. Rada ds. Produktów Tradycyjnych, której przewodzi wicemarszałek Wojciech Kozak, właśnie pozytywnie zaopiniowała ich wnioski.

Dodano: Czwartek, 15 sierpnia 2013 23:27

Wybrano najlepsze produkty tegorocznych Europejskich Targów Produktu Regionalnego (zdjęcia)

ZAKOPANE. Podczas Europejskich Targów Produktu Regionalnego, Jury wybrało najlepszy produkt tegorocznych edycji Targów. W roku jest nią "szynka bacowska" produkowana przez firmę Lederpol Macieja Pawlikowskiego z Białego Dunajca.

Dodano: Wtorek, 13 sierpnia 2013 20:24

W Zakopanem trwają Europejskie Targi Produktu Regionalnego (zdjęcia)

Na Dolnej Równi Krupowej w Zakopanem trwają IV Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Jeszcze do czwartku miłośnicy lokalnych wyrobów będą mogli zakupić najlepsze regionalne produkty nie tylko z Polski.

Dodano: Czwartek, 8 sierpnia 2013 13:56

Małopolskie produkty regionalne będą dostępne w całym kraju

Małopolskie produkty regionalne i tradycyjne m.in. chleb prądnicki, oscypek podhalański, kiełbasa lisiecka i inne, od połowy września mają być dostępne w sprzedaży w 45 sklepach jednej z sieci delikatesów w całym kraju.

Dodano: Poniedziałek, 5 sierpnia 2013 20:35

Zakopane: IV Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich oraz Redyk Karpacki - to dwie z wielu imprez, które zorganizowane zostaną w Zakopanem w ramach IV Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Impreza rozpocznie się w sobotę 10 sierpnia i do czwartku, 15 sierpnia. Targi odbywają się na Dolnej Równi Krupowej.

Dodano: Niedziela, 4 sierpnia 2013 09:06

Małopolskie produkty regionalne i tradycyjne będą dostępne w sklepach w całym kraju

Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego i jedna z ogólnopolskich sieci handlowych, wspólnie będą promować najlepsze wyroby pochodzące z Małopolski. Będą to między innymi produkty znane z Festiwalu Smaku. Małopolska jest pierwszym regionem, który swoje kulinarne atrybuty i ich wytwórców będzie promować w całym kraju.

Dodano: Poniedziałek, 20 maja 2013 00:09

V. edycja Dni Węgrzyna & CK Wino(zdjęcia)

Od czwartku, 16 maja na Małym Rynku w Krakowie odbywał się otwarty kiermasz serów, win i produktów regionalnych z terenu dawnej CK Monarchii. Była to już V. edycja imprezy, która zakończyła się w niedzielę o północy.

Dodano: Czwartek, 9 maja 2013 21:41

Kolejne produkty na Liście Produktów Tradycyjnych

Kolejne pięć małopolskich smakołyków walczy o wpis na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Małopolska szczyci się już 76 produktami tradycyjnymi. Teraz Rada ds. Produktów Tradycyjnych pozytywnie zaopiniowała 5 wniosków, które dotyczyły: prołzioków, gomółek kowalowskich, kukiełki uszewskiej, imbirówki iwkowskiej i susorek iwkowskich.

Dodano: Poniedziałek, 6 maja 2013 12:48

Ruszyła akcja promująca produkty regionalne "Zasmakuj w Małopolsce"

11 małopolskich produktów regionalnych chronionych certyfikatem Unii Europejskiej będzie promowanych podczas rozpoczętej właśnie kampanii "Zasmakuj w Małopolsce". Przysmaki te będzie można spróbować podczas degustacji na imprezach plenerowych w całym województwie.

Dodano: Czwartek, 21 marca 2013 00:01

KRAKÓW. Kiermasz Tour de Fromage(zdjęcia)

W czwartek, 21 marca rozpoczął się Tour de Fromage, czyli otwarty kiermasz serów, win i produktów regionalnych na Małym Rynku w Krakowie. Impreza potrwa do niedzieli, 24 marca.

Dodano: Wtorek, 12 marca 2013 18:24

Kolejne produkty z Małopolski dołączą do Listy Produktów Tradycyjnych

Kolejnych sześć tradycyjnych, małopolskich produktów dołączy do Listy Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Działająca przy Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego Rada ds. Produktów pod przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka pozytywnie oceniła dziś wnioski o wpis na listę: blachorzy, nadwiślańskiego ogórka konserwowego z Kanny, chleba żytniego gruszowskiego, zolipskich pirogów, strojcowskich zawijoków z ziemniaków oraz rosołu polskiego.

Dodano: Piątek, 22 lutego 2013 10:09

Małopolskie produkty regionalne chronione przez UE

10 małopolskich wyrobów regionalnych znalazło się na liście produktów chronionych oznaczeniem Unii Europejskiej. Są to m.in. bryndza podhalańska, fasola z doliny Dunajca, jabłka łąckie, karp zatorski, kiełbasa lisiecka, krakowski obwarzanek.

Dodano: Piątek, 3 sierpnia 2012 12:42

Europa pod Tatrami - III Europejskie Targi Produktów Regionalnych

ZAKOPANE. W czwartek 9 sierpnia rozpoczną się III Europejskie Targi Produktów Regionalnych, podczas których Komisja Europejska będzie promować 50-lecie Wspólnej Polityki Rolnej. Na Równi Krupowej stanie namiot sferyczny z atrakcjami dla dzieci i dorosłych. Targi organizuje Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury.

Dodano: Środa, 7 marca 2012 13:41

Sałata po orawsku, krzonówka, weselne zawijańce i chleb orawski - to kandydaci na Listę Produktów Tradycyjnych (zdjęcia)

Cztery kolejne produkty, tym razem pochodzące z terenu Orawy, uzyskały pozytywną ocenę małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych. Pozytywnie ocenione wnioski po spotkaniu Rady zostaną przesłane do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które ostatecznie decyduje o wpisaniu ich na Listę Produktów Tradycyjnych - poinformował Urząd Marszałkowski w Krakowie.

Dodano: Środa, 17 sierpnia 2011 14:47

Wina węgierskie nagrodzone podczas Europejskich Targów Produktów Rgeionalnych

ZAKOPANE. Podczas II Europejskich Targów Produktów Regionalnych rozstrzygnięty został konkurs na „Najlepszy Produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych” . Główną nagrodę, otrzymała- Firma MAX Sp.z o.o. dystrybutor win węgierskich.

Reklama
Reklama
Kopalnia
Najczęściej czytane
Reklama
Krynica
Reklama
TdP
Pod naszym patronatem
Partnerzy malopolskaonline.pl