Z roku na rok Konkurs Potraw Regionalnych cieszy się coraz to większym zainteresowaniem wśród miłośników kuchni góralskiej.
Biorą w nim udział rok w rok reprezentacje sołectw z terenu gminy: Małe Ciche, Murzasichle, Nowe Bystre, Poronin, Stasikówka, Suche, Ząb. Góralskie gaździny przygotowują potrawy oparte na tradycyjnych recepturach. Także prześcigają się w ilości i jakości potraw oraz w pomysłach na ich atrakcyjne zaserwowanie.
Celem konkursu jest utrzymanie tradycji sporządzania i podawania jadła na terenie Podhala.
s/ zdj. Łukasz Nodzyński
15.10.2013 | Czytano: 134
XIII Konkurs Potraw Regionalnych w Nowem Bystrem
NOWE BYSTRE. XIII Konkurs Potraw Regionalnych rozpocznie się w niedzielę 20 października br. o godz.16.00 w remizie OSP w Nowem Bystrem. W programie przewidziano m.in.: degustacja potraw przy stoiskach, występy zespołu regionalnego Bystrzanie. Konkurs uświetniony zostanie promocją tomiku wierszy pt. „Pod tatrzańskom strzechom” Antoniny Łacek.
Źródło organizatorzy
Komentarze
Reklama