Poniedziałek, 05 maja | Imieniny: Ireny, Waldemara, Piusa
29.01.2025 | Czytano: 82

Serce na talerzu

Schorzenia kardiologiczne to jedne z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. Ich najważniejszym czynnikiem ryzyka pozostaje niewłaściwa dieta.

Serce na talerzu
Jak właściwie komponować swoje posiłki można się będzie dowiedzieć podczas najbliższego w cyklu spotkań Z dziennika profilaktyka 30 stycznia w Mościckim Centrum Medycznym. Będzie to pierwsze z tegorocznych spotkań, organizowane w nowej formule. Początek o godzinie 12:30. 

Ryzyko pojawienia się takich problemów zdrowotnych jak choroby wieńcowe, nadciśnienie tętnicze czy niewydolność serca można zmniejszyć poprzez dobór odpowiednich składników diety. - Jednym z najważniejszych są kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, obecne w tłustych rybach, orzechach włoskich czy nasionach lnu – wylicza dietetyczka MCM Aleksandra Padło. Dodaje, że ważne jest też spożywanie błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu, stabilizuje poziom cukru we krwi i sprzyja zdrowiu układu pokarmowego. Dla zdrowego serca istotne znaczenie mają również antyoksydanty, zawarte w owocach i warzywach, zwłaszcza tych o intensywnych kolorach, jak jagody, szpinak, brokuły czy czerwona kapusta. Zawierają tak zwane  przeciwutleniacze, które mogą chronić komórki serca przed uszkodzeniem. Dlaczego ważne jest też spożywanie potasu, magnezu i witamin z grupy B? Tego można się będzie dowiedzieć podczas spotkania. Prowadząca je dietetyczka podpowie ponadto, jakich produktów warto unikać przy robieniu zakupów.  Przypomnijmy, że tegoroczne spotkania odbywają się na parterze budynku, w holu w pobliżu rejestracji. Będą się przebiegały w formie osobistych mini konsultacji. Osoby zainteresowane będą mogły  skorzystać z porad, dostosowanych konkretnie do swojej sytuacji zdrowotnej. 
Źródło mat. prasowe

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Partnerzy malopolskaonline.pl