W kompozycji talerza osób starszych szczególnie ważna jest ilość i jakość makroskładników tj. białka, tłuszczu, węglowodanów oraz mikroskładników: witamin A, C, B6, B12 i D. - Suplementacja tą ostatnią wraz z wiekiem staje się niezbędna właściwie przez cały rok, ponieważ obniża się jej przyswajalność z syntezy przezskórnej – tłumaczy Aleksandra Padło, dietetyczka MCM, która poprowadzi spotkanie.
Specjalista opowie także o tym, co powinna uwzględniać dobrze skomponowana dieta seniora i jak powinny być przygotowane poszczególne potrawy. Będzie zachęcać od tego, aby białko wybierać w postaci ryb, jaj, chudego białego mięsa czy nasion roślin strączkowych. Powie dlaczego warto ograniczać konsumpcję czerwonego mięsa i wędlin oraz redukować ilość spożywanej soli na rzecz zastępowania jej ziołami.
Wytłumaczy ponadto czemu tak ważne jest jak największe różnicowanie diety, szczególnie w miarę upływu lat i częstsze picie. Ze względu na zwiększone ryzyko odwodnienia, seniorom zaleca się wypijanie około 30 ml wody na 1 kg masy ciała. Ponadto uczestnicy spotkania w cyklu Z dziennika profilaktyka będą mogli otrzymać skierowanie na dostosowane do ich sytuacji badania profilaktyczne. Początek otwartej pogadanki edukacyjnej przy ulicy Kwiatkowskiego o godz.16:00.
27.11.2024 | Czytano: 76
Eliksir długowieczności
Złe samopoczucie może wynikać z niewłaściwego odżywiania. Dlatego tak ważna jest zapewnienie sobie odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych. Więcej o tym, jaka dieta jest najlepsza dla seniorów można się będzie dowiedzieć podczas najbliższego spotkania w cyklu Z dziennika profilaktyka, w czwartek 28 listopada w Mościckim Centrum Medycznym.
Źródło mat. prasowe
Komentarze
Reklama