ustawione na Targu Pietruszkowym za każdym razem cieszyło się dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego, ponieważ rolnicy nie tylko odpowiadali na pytania, ale i prezentowali różne rodzaje mąki, a także dzielili się z chętnymi zakwasem i mąką zgodnie z duchem Zero Waste – zainteresowani musieli mieć ze sobą własne opakowanie. Warsztatom towarzyszyły degustacje znakomitych wypieków.
– Nasza misja to propagowanie idei Zero Waste i minimalizacja produkcji zbędnych odpadów. Jednym z naszych sposobów na osiągnięcie tego celu jest samodzielne pieczenie chleba oraz wspieranie lokalnych rolników. Na naszym stoisku mieszkańcy regionu otrzymali cenne wskazówki oraz w praktyce poszerzali wiedzę – podkreślają inicjatorzy projektu ze Stowarzyszenia Lipnickie Dary Natury.
Osoby, które odwiedziły stoisko dowiedziały się m. in., że mąka żytnia jest bogata w błonnik, witaminę B i składniki mineralne, a przy tym nadaje potrawom charakterystyczny smak i aromat. Poza tym pieczywo z mąki żytniej dłużej utrzymuje świeżość.
Ważnym aspektem warsztatów było uwrażliwienie na problem marnowanej żywności, której kupujemy znacznie więcej niż jesteśmy w stanie spożyć. W efekcie kilka mln ton jedzenia trafia do kosza. Lokalnie kupowana mąka, wsypywana do pojemników konsumentów nie tylko daje świeży produkt, ale pozwala na ograniczanie odpadów (opakowania z produkcji masowej) oraz ślad węglowy ze względu na eliminację transportu na duże odległości.
Dodajmy, że dla rolników warsztaty były świetną okazją, żeby bezpośrednio dotrzeć do nowych klientów.
Projekt zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego
Reklama