Sobota, 21 grudnia | Imieniny: Tomasza, Piotra, Tomisława
06.09.2021 | Czytano: 158

Wykopki w Dzianiszu (zdjęcia)

W ramach Tatrzańskich Wici, w Dzianiszu już po raz 17. zorganizowano spotkanie, którego głównym elementem były ziemniaki. W Dzianiszu mówi się na nie "rzepa".

Wykopki w Dzianiszu (zdjęcia)
Ziemniaki doczekały się kilku określeń. To grule, kartofle, czy pyry - w zależności od regionu Polski.

- To podstawa w kuchni. Robi się z nich i moskole, i tarcioki, i placki ziemniaczane, i siwe kluski, i rzepiak, czyli kartoflankę, i salaciorkę, i frytki - wymienia Anna Bąk. - Ziemniaki dodaje się do wszystkiego. Nasze gaździny mają mocne głowy, więc wymyśliły tych potraw wiele. Przygotowały potrawy po staremu i nowocześnie - dodaje, opisując frykasy przygotowane na niedzielne "wykopki".

- Dawniej ludzie jedli zdrowi, to dłużej żyli - podsumowuje prezeska dzianiszańskiego oddziału Związku Podhalan.

Niedzielne spotkanie to nie była tylko degustacja. Przygotowano koncerty i zabawy dla uczestników. Były tradycyjne tańce i śpiewy. Zorganizowano też zawody zręcznościowe - skrobanie ziemniaków na czas, rzucanie bulwami do koszyków, czy skakanie w workach.

Imprezę zorganizował Związek Podhalan oddział w Dzianiszu oraz Gminny Ośrodek Kultury Regionalnej.

s/ zdj. Piotr Korczak

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Partnerzy malopolskaonline.pl