Gospodynie z Maniów nie tylko gotują, ale i edukują. Tym razem za cel obrały sobie edukację młodszych pokoleń w zakresie wiedzy nt. zwyczajów i obrządków rolniczych w ich własnych miejscowościach. „ (…) Pragniemy zainteresować dzieci i młodzież zdobywaniem wiedzy na temat przeszłości własnej miejscowości. Dzieci i młodzież na zajęciach doświadczy namiastki pracy w rolnictwie” – mówi koordynatorka zajęć Katarzyna Dobrzyńska.
W ramach środków, jakie Koło Gospodyń Wiejskich pozyskało z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich – Małopolska Lokalnie” edycja 2019 oraz Województwa Małopolskiego przeprowadzony będzie cykl warsztatów podczas, których uczestnicy projektu (łącznie 60 osób) zapoznają się z etapami powstawania chleba oraz sporządzania moskoli. Warsztaty obejmować będą zarówno część teoretyczną zatytułowaną „Od ziarenka do bochenka”, jak również praktyczną, podczas której dzieci i młodzież używając tradycyjnych przyrządów (młynek żarnowy, przetaki i inne) samodzielnie wyrobią i upieką moskole, ubiją masło czy przygotują kawę zbożową. Warsztaty odbywać się będą w budynku Domu Kultury
w Maniowach.
Projekt potrwa do 15 października br. i zakończy się wykładem pt. „Stare Maniowy”, który obejmować będzie tematykę życia codziennego w tej części Maniów, która dzisiaj znajduje się na dnie Jeziora Czorsztyńskiego. Jak mówią pomysłodawczynie i realizatorki projektu Pani Czesława Królczyk oraz Pani Katarzyna Dobrzyńska głównym celem projektu jest zapoznanie dzieci i młodzieży z dziedzictwem kulturowym oraz integracja międzypokoleniowa, do której jak mają nadzieję realizatorki, dojdzie podczas realizacji warsztatów.
Wartość projektu to 7 500 zł, z czego kwota dofinansowania to 5 000 zł. Pozostałą kwotę stanowi wkład własny niefinansowy
opr. Aneta Markus
Reklama