Niedziela, 22 grudnia | Imieniny: Honoraty, Zenona, Franciszki
16.08.2018 | Czytano: 222

Festiwal Oscypka na IX Europejskich Targach Produktów Regionalnych w Zakopanem (zdjęcia)

ZAKOPANE. Podczas ostatniego dnia Europejskich Targów Produktów Regionalnych - odbył się na Równi Krupowej tradycyjny y Festiwal Oscypka. Cały dzień poświęcony był temu najpopularniejszemu polskiemu serowi, który jest najbardziej znanym produktem regionalnym Podhala.

Festiwal Oscypka na IX Europejskich Targach Produktów Regionalnych w Zakopanem (zdjęcia)
Publiczność zgromadzona na Górnej Równi Krupowej miała okazję zobaczyć pokaz strzyżenia i dojenia owiec oraz wyrabiania oscypka. Wszystko to miało miejsce przed specjalnie wybudowaną bacówką.

Festiwal oscypka rozpoczął się, podobnie jak w ubiegłych latach, od parady Bacowskiej - uroczystego pochodu ulicami Zakopanego. Wzięli w nim udział przedstawiciele władz powiatu tatrzańskiego oraz powiatów partnerskich, członkowie zespołów góralskich oraz bacowie. Przemarsz rozpoczął dźwięk trombit Krzysztofa Trebuni-Tutki, który po przejściu do wioski targowej poprowadził seminarium na temat instrumentów pasterskich.

Najważniejszym punktem dnia był konkurs na najlepszy oscypek. Zgłoszone sery oceniało Jury w składzie: Andrzej Zubek, Władysław Klimowski, Józef Słodyczka-Maśniak, Andrzej Staszel - Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz, Ryszard Mróz - Małopolski Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie oraz Andrzej Skupień - Prezes Zarządu Głównego Związku Podhalan.

Najlepszy okazał się oscypek wyprodukowany przez Monikę Bryję. Drugie miejsce zajęli Stefan Janeczek oraz Jacek Wolski, natomiast na trzecim stopniu podium znalazł się Stanisław Barnaś.

W punkcie gastronomicznym swoje produkty promowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska i Kamesznicy. Spróbować można dziś było m.in. „prażuchów" - potrawy regionalnej, wykonywanej z 3 rodzajów mąki: żytniej, razowej i pszennej. Wymieszane mąki poddajemy obróbce prażenia, (stąd nazwa prażuchy), po dokładnym długim uprażeniu zalewamy osoloną wrzącą wodą. Mieszając uzyskujemy stałą konsystencję. Podajemy ze skwarkami boczku, lub masłem. Można popijać maślanką lub zsiadłym mlekiem.

Degustację potraw z baraniny przeprowadziła również Małopolska Izba Rolnicza, która w swoich celach ma promowanie produktów rolnych,wytwarzanych przez polskich producentów rolnych.

Przez cały okres targów był z nami Tatrzański Park Narodowy, który utworzył stoisko edukacyjne dedykowane potrzebie ochrony pszczół i innych pożytecznych owadów zapylających rośliny. Zagadnienia te prezentowali Małgorzata Kot oraz Marek Kot, pracownicy Zespołu ds. Edukacji Aktywnej w dziale Edukacji i Organizacji Pracy Tatrzańskiego Parku Narodowego. Wszyscy zainteresowani mogli wziąć udział w pszczelej grze terenowej, zabawach ruchowych, zajęciach z malowania na szkle pszczelich tematów, czy warsztatach wykonywania domków i poidełek dla pożytecznych błonkówek przy domach.

Podobnie, jak w ubiegłych latach, w targach uczestniczył również Oddział Tatrzański PTTK w Zakopanem wraz z Kołem Przewodników Tatrzańskich PTTK im. Klimka Bachledy. Członkowie PTTK promowali bezpłatne wycieczki z przewodnikiem tatrzańskim w dolinki tatrzańskie do schronisk PTTK oraz zachęcali do wzięcia udziału w akcji „Chodzimy po górach i zdobywamy Górską Odznakę turystyczną PTTK”.

Na scenie w wiosce targowej wystąpiły zespoły „Górolicki”,„Szalchtowianie”, „Sądeczanie” oraz „Białodunajcanie”.

Tekst i zdjęcia Piotr Korczak

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Partnerzy malopolskaonline.pl