Podczas festiwalu odbędą się: warsztaty pieczenia chleba i potyczki profesjonalnych kucharzy z członkiniami małopolskich kół gospodyń. W programie przewidziano przeprowadzenie plebiscytu, w którym publiczność i profesjonalne jury wybiorą najlepsze smakołyki. Dla uczestników imprezy przygotowano także prezentację małopolskich produktów regionalnych.
Na liście małopolskich produktów regionalnych znalazły się: obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki, oscypek, bryndza podhalańska i redykołka, jabłka łąckie oraz śliwowica łącka, nasiona fasoli Piękny Jaś z doliny Dunajca, karp Zatorski i suska sechlońska.
Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.
/ab
08.06.2012 | Czytano: 67
Półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie
W najbliższy weekend, 9 i 10 czerwca odbędzie się półfinał VIII. Małopolskiego Festiwalu Smaku oraz IX. Święto Chleba na Placu Wolnica w Krakowie. Impreza organizowana jest od 2005 roku w formie plenerowych kiermaszów. Wielki finał przewidziany jest 25 i 26 sierpnia br.
Komentarze
Reklama