Zobacz więcej
W Finale Polski Barista of the Year 2016 rozgrywanym w czerwcu w Warszawie zmierzyło się 8 baristów z Warszawy, Krakowa, Wrocławia i Gdańska. Wszystkich uczestników można na co dzień spotkać w kawiarniach COSTA COFFEE – największej sieci kawiarni w Polsce i w Europie. Sztuka parzenia doskonałej kawy, ich pasja i miłość do zawodu baristy oraz charakter sprawiły, że to właśnie oni zostali wyłonieni podczas regionalnego etapu konkursu spośród baristów z całej Polski, a tym samym ‒ zakwalifikowali się do Finału Krajowego. Konkurs wygrał Wojtek Stępień z Krakowa, zdobywając tytuł „Barista of the Year 2016”. Drugie miejsce, a tym samym Wicemistrzostwo wywalczyła Monika Poleniewicz z warszawskiej kawiarni Złote Tarasy, a trzecie zajął również krakowianin, Jacek Mitera. Autorską propozycją drinka dowolnego zaintrygował jury Adrian Kowalski, reprezentujący wrocławską kawiarnię Sky Tower.
W październiku Wojtek i Monika będą reprezentować Polskę na Europejskim Finale konkursu Barista of The Year, walcząc wówczas o tytuł najlepszego baristy na naszym kontynencie. W konkursie na szczeblu europejskim zmierzą się z innymi baristami w trzech konkurencjach: Espresso Race – przygotowanie jak największej liczby perfekcyjnych Espresso zgodnie ze standardami COSTA COFFEE w 2 minuty, Drink Dowolny – konkurencja, która wymaga od uczestników kreatywności, poczucia smaku i estetyki, jak też odpowiedniej prezentacji swoich pomysłów oraz Coffee Master – właściwe ustawienie młynka i przygotowanie 8 kaw w 30 minut.
‒ Zaserwowałem jurorom prawdziwą symfonię smaku. Połączyłem perfekcyjnie zaparzone espresso z piwem bezalkoholowym, co staje się coraz bardziej popularnym trendem baristycznym. Kompozycję wzbogaciłem szczyptą chilli i dodatkiem mango. Mój autorski Drink Dowolny był zbalansowany i intrygujący. Przy tworzeniu receptury zasugerowałem się właściwościami obu napojów – kawa pobudza endorfiny, a piwo je obniża. Doskonały balans smaku i ukojenia ‒ mówi Wojtek Stępień, zwycięzca Finału Polski Mistrzostw Barista of the Year 2016.