Do stolicy Małopolski zawitali producenci żywności, którzy przez dwa miesiące rywalizowali podczas lokalnych półfinałów o uznanie publiczności i konkursowego jury. W Oświęcimiu, Krakowie, Tarnowie, Wadowicach, Nowym Targu, Nowym Sączu i Miechowie zaprezentowali małopolskie przysmaki, których smak zachwycił. W ostatni weekend na krakowskim placu Wolnica pojawili się najlepsi z najlepszych. Podczas kiermaszu można było spróbować prawie 60 produktów i dań regionalnych.
W czasie finału publiczność wybrała zwycięzców w czterech kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą” i potrawy „Jak u mamy”. Najlepszych wskazało również jury konkursowe pod wodzą Zbigniewa Kurleto. Towarzyszący mu smakosze: Dariusz Gnatowski, Grzegorz Komendarek i Robert Sowa przyznali Grand Prix oraz drugie i trzecie miejsce w ramach konkursu „Małopolski Smak”.
Wielki finał 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku poprowadził duet znany z poprzednich edycji - Karol Okrasa i Robert Karpowicz. Jedną z atrakcji był wielki kocioł gorącej zupy, który stanął na placu Wolnica dla wszystkich odwiedzających imprezę. Swoje umiejętności zaprezentowali także szefowie kuchni z małopolskich restauracji. Podczas pokazu gotowania „na żywo” przygotowali potrawy na bazie produktów z naszego regionu.
Scenę opanowali artyści związani z Małopolską. Tegoroczny wielki finał w sobotnie przedpołudnie otworzyła Orkiestra Dęta Tadeusza Wrześniaka. Karnet muzycznych atrakcji pierwszego dnia finału uzupełniła Hanka Wójciak i rockowy Przystanek Mrówkowiec. Muzycznym wydarzeniem wieczoru był koncert zespołu Krywań. W niedzielne przedpołudnie najpierw wystąpił zespół After Day. Zaraz po nim na scenie pojawił się Quartet Klezmer Trio i zespół Elevele. Po wręczeniu nagród zwycięzcom 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku z rockowym zacięciem zagrała gwiazda wieczoru - zespół Rzoz.
Wyniki wielkiego finału 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku 2011
Grand Prix:
Stowarzyszenie na „Śliwkowym Szlaku” z Iwkowej
Produkt: Polędwica faszerowana suską sechlońska
II miejsce
Restauracja „Natalia” z Biertowic
Produkt: Sułkowicka krzonówka
III miejsce
Firma „Gawor” z Podstolic
Produkt: Salceson golonkowy „Podstolego”
Plebiscyt:
Ekologiczne przysmaki:
Ferma Kur Niosek Tobowscy z Trzemeśni
Produkt: Jajecznica po królewsku
Tradycyjne specjały:
Stowarzyszenie Dolina Karpia z Zatora
Produkt: Karp zatorski w zalewie octowej
Smakołyki z Legendą:
Przetwórstwo Rybne Krak - Marfish z Poskwitowa
Produkt: Matjas – korzenny filet śledziowy
Jak u mamy:
Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich z Andrychowa
Produkt: Placki ziemniaczane po andrychowsku
Pokaz gotowania na żywo:
Restauracja „Bohema” z Nowego Sącza
Danie: Roladki z cielęciny po staropolsku
oprac. r/
29.08.2011 | Czytano: 164
Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie (zdjęcia)
Polędwica faszerowana suską sechlońską przygotowana przez Stowarzyszenie na "Śliwkowym Szlaku" z Iwkowej zdobyło Grand Prix tegorocznego finału Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbył się w niedzielę na placu Wolnica w Krakowie.
Komentarze
Reklama