Środa, 25 czerwca | Imieniny: Łucji, Wilhelma, Albrechta
25.11.2015 | Czytano: 65

Kolejni małopolscy kandydaci do listy produktów tradycyjnych

Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego pod przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka zadecydowała o rekomendacji dla 9 nowych produktów.

Kolejni małopolscy kandydaci do listy produktów tradycyjnych
Wśród opiniowanych produktów znalazły się tradycyjnie wędzone wyroby z Raciechowic: boczek, szynka i schab oraz kiełbasa wiejska. Ponadto zaprezentowano tradycyjny chleb siedliszowski i wyjątkową ratafię z kwiatami czarnego bzu i głogu. Dwie odmiany pstrąga – niezwykle rzadko spotykany potokowy oraz tęczowy zaprezentowali właściciele hodowli z Ojcowa, a listę tradycyjnych deserów może wzbogacić radoczański jabłecznik z różą.

Wszystkie prezentowane przez lokalnych wytwórców produkty uzyskały jednogłośną akceptację małopolskiej rady. Teraz decyzja o wpisaniu ich na listę produktów tradycyjnych zależy od ministerstwa rolnictwa.

opr.s/
Źródło UMWM

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Partnerzy malopolskaonline.pl