Czwartek, 28 marca | Imieniny: Anieli, Renaty, Kastora
02.07.2014 | Czytano: 56

Wędliny tradycyjne mogą nadal być wędzone

"Producenci wędlin wpisanych na listę wyrobów tradycyjnych, którzy sprzedają swoje produkty w kraju, nie będą musieli po 1 września dostosowywać się do nowych unijnych przepisów dotyczących wędzenia" - poinformowała Komisja Europejska.

Producenci wędlin, którzy uzyskali wpis swojego produktu na listę wyrobów tradycyjnych i którzy sprzedają je na rynku krajowym, nie będą musieli dostosowywać się do unijnych przepisów dotyczących wędzenia, które wejdą w życie na początku września br. Wędzone produkty będą musiały spełniać dotychczasowe przepisy dotyczące zawartości benzopirenu.

Od września najwyższy dopuszczalny poziom benzopirenów w kiełbasie czy szynce spadnie z 5 do 2 mikrogramów na 1 kilogram wędlin.

O głosowaniu w KE poinformował były europoseł ds. środowiska i zdrowia Bogusław Sonik.

opr.s/
Źródło PAP

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Partnerzy malopolskaonline.pl