Czwartek, 25 kwietnia | Imieniny: Jarosława, Marka, Elwiry
25.10.2016 | Czytano: 67

Podsumowanie Małopolskiego Festiwalu Smaku

Największe w regionie święto kulinarne – Małopolski Festiwal Smaku – w ciągu dwóch miesięcy odwiedził największe miasta regionu: Kraków, Skawinę, Miechów, Nowy Targ, Krzeszowice, Tarnów i Wadowice. Odświeżona, oparta na idei street food formuła festiwalu, któremu przyświecało hasło „Zjedz na polu” zdobyła uznanie Małopolan i turystów.

To była prawdziwa uczta. O tym, jakie cuda można wyczarować z regionalnych produktów i zaserwować prosto z food trucków, przekonało się ponad 50 tys. osób. Wczoraj w urzędzie marszałkowskim, w obecności partnerów Małopolskiego Festiwalu Smaku, uroczyście podsumowano jego tegoroczną edycję.

Ponad 50 tys. gości, 41 producentów oferujących świeże, regionalne produkty, ponad 9 tys. porcji degustacyjnych przygotowanych przez najlepszych kucharzy regionu i 150 kg boczku oraz 150 kg karpia zatorskiego użytych do ich przyrządzenia. Do tego ponad 250 publikacji medialnych na temat festiwalu, ok. pół tysiąca wzmianek w mediach społecznościowych i 18 godzin muzyki granej na żywo – tak w liczbach można podsumować to, co w tym roku wydarzyło się podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Partnerami 12. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku były firmy Makro i Hotel Mercure Dosłońce. Małopolska wspierała Stowarzyszenie SIEMACHA.

opr. ab
Źródło malopolska.pl

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Partnerzy malopolskaonline.pl