Za pośrednictwem serwisu polakpotrafi.pl rozpoczęła się zbiórka na duży, drewniany stół, który będzie sercem tego miejsca. „Zapraszamy do stołu – nakarmimy was lokalnie” - hasło akcji crowdfundingowej jest się kwintesencją idei Centrum Lokalnej Kultury Kulinarnej.
Inicjator przedsięwzięcia Fundacja Partnerstwo dla Środowiska w pomieszczeniach dawnej kawiarni Nowohuckiego Centrum Kultury chce stworzyć miejsce spotkań miłośników lokalnego jedzenia oraz małopolskich producentów i rolników. Celem jest edukacja żywieniowa i ekologiczna oraz promocja produktów lokalnych wiadomego pochodzenia.
Bistro Marchewka jest również odpowiedzią na potrzeby mieszkańców dzielnicy. Z oferty Nowohuckiego Centrum Kultury korzysta obecnie ok. 500 tys. osób rocznie. Ci ludzie mijają się na korytarzach, ale nie mają gdzie usiąść porozmawiać przy kawie i dobrym cieście. Duży stół w Marchewce stworzy przestrzeń wspólnego smakowania i stanie się centrum wszystkich marchewkowych wydarzeń: warsztatów, prelekcji, spotkań klubu zakupowego. Zamiast kwiatów, zdobić go będą zioła tradycyjnie stosowane w polskiej kuchni: pietruszka, lubczyk, estragon. W Bistro Marchewce trwa właśnie ostatni etap prac remontowych. Otwarcie planowane jest na wiosnę.
– Przez ostatnie tygodnie odnowiliśmy zaplecze kuchenne, zmodernizowaliśmy wentylację, a obecnie kończymy aranżację sali. Miejsce, które tworzymy będzie przyjazne dla ludzi i środowiska – mówi Rafał Serafin, prezes Fundacji Partnerstwa dla Środowiska. Prace remontowe zostały zrealizowane w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska finansowanego z funduszy Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy. W Bistro Marchewce brakuje jeszcze mebli i sprzętu gastronomicznego. Inicjatorzy akcji zachęcają do współtworzenia Centrum Lokalnej Kultury Kulinarnej poprzez udział w zbiórce środków na wykonanie solidnego, trzymetrowego, drewnianego stołu. Na uczestników akcji czekają smakowite podarunki.
am
Reklama