Piątek, 29 marca | Imieniny: Wiktoryna, Helmuta, Ostapa
30.11.1999 | Czytano: 74

Zwycięzcy nowego certyfikatu Produkt Lokalny z Małopolski

Warzywa z Konar, soki tłoczone ze Żbikowic, żegociński miód spadziowy, dynie z Wawrzeńczyc, chleb z Libertowa i wędliny z Mnikowa – to pierwsze produkty wyróżnione certyfikatem Produkt Lokalny z Małopolski przyznawanym przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska. Jest to jedyny w Polsce regionalny certyfikat dedykowany produktom dobrej jakości, nierozerwalnie związanym są ze swoim miejscem pochodzenia.

- Celem certyfikatu Produkt Lokalny z Małopolski jest wyróżnienie produktów wysokiej jakości, produkowanych na terenie Małopolski. Zależy nam, aby znak pomarańczowej gwiazdki ułatwił konsumentom codzienne zakupy, a najlepszych producentów wsparł w rozwoju swojej działalności na konkurencyjnym rynku – wyjaśnia Rafał Serafin, prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.

Stworzenie certyfikatu Produkt Lokalny z Małopolski jest jednym z elementów realizacji przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska projektu „Produkt Lokalny Małopolska: rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski”. Certyfikat jest potwierdzeniem, że receptura produktu inspirowana jest lokalną historią i dziedzictwem przyrodniczo – kulturowym oraz produkowany jest nie masowo, przy użyciu naturalnych surowców. Same produkty oraz ich składniki są w pełni identyfikowalne, a ich wyjątkowy smak zawdzięczają warunkom przyrodniczym Małopolski i tutejszej tradycji.

Każdy wytwórca, którego gospodarstwo lub produkty pomyślnie przejdą proces certyfikacji otrzymają prawo do posługiwania się znakiem Produkt Lokalny z Małopolski. Prawda jest taka, że - Konsumenci chcą kupować produkty żywnościowe bezpośrednio od rolnika i producenta. Tylko wtedy mogą mieć pewność, że produkt jest autentyczny. Cały czas zachęcamy do tego, ale nie zawsze łatwo jest dotrzeć do ich wytwórcy. Tworząc system certyfikacji Produkt Lokalny z Małopolski jako wspólne przedsięwzięcie ze współpracującymi rolnikami i producentami, ułatwiamy dostęp do autentycznych produktów – dodał Prezes Zarządu Fundacji Partnerstwo dla Środowiska. Zasada starania się o certyfikat jest prosta: należy dokonać zgłoszenia swojego produktu lub gospodarstwa wypełniając specjalny formularz, a następnie oczekiwać na audyt certyfikujący przeprowadzany przez niezależną jednostkę.

Udział w tym procesie jest bezpłatny a ważność takiego certyfikatu wynosi dwa lata. Nie trzeba chyba dodawać, że produkty mające certyfikaty chętniej są kupowane i cieszą się większym zaufaniem społecznym. Bez wątpienia nie leżą długo na sklepowych półkach !

Anna Mączka

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Partnerzy malopolskaonline.pl